Constructie
Fineer
Inlegwerk
Snij-/lijstwerk
Afwerking
Reconstructies
*Diversen



 


Houtwormbehandeling:
Er zijn verschillende soorten houtwormen/larven; soorten die van nat hout leven, denk hierbij aan de aangetaste poten van uw kast welke in het verleden op een vochtige vloer hebben gestaan of met schoonmaken in aanraking zijn gekomen met vocht. Andere soorten leven op droog hout, dit zijn veelal zachte houtsoorten of zachtere gedeeltes hiervan (spinthout) welke gebruikt zijn voor de constructie en niet zijn voorzien van een afwerking.
De larven kunnen jarenlang in het hout leven voordat ze uitkomen. Als de eitjes uitkomen zullen de larven zich gaan voeden met het hout en kanalen/gangen door het hout gaan eten, welke het hout en/of constructies zullen verzwakken.
De gaatjes in het hout van ongeveer 1mm groot zijn ontstaan als de larve zich een weg naar buiten heeft gegeten en is uitgevlogen.
Veelal wordt gezegd dat het uitkomen van de eitjes en het uitvliegen enkel plaatst vindt in het voorjaar vanwege de aangename temperatuur, etc. dit is echter een misverstand! Aangezien uw meubilair ten alle tijden binnen staat en er veelal gezorgd wordt voor een voorjaarsklimaat in huis, zal dit proces het gehele jaar door plaats kunnen vinden!

Er zijn verschillende manieren om de eitjes en larven te bestrijden; de gangen injecteren met chemicaliën of het aangetaste houtoppervlak met een spuitbus voorzien van een "houtwormbestrijdingsmiddel". Beide middelen werken maar een bepaalde tijdsperiode, zullen niet alle larven doden en zijn slecht voor de gezondheid van mens en (huis)dier.

Ook is het mogelijk om het meubel of object te plaatsen in een vergas-, warmte- of droogvrieskamer. Vergassingskamers zijn erg duur en slecht voor het milieu en warmtekamers (tot 55° C) kunnen de verbindingen aantasten welke veelal met warme dierlijke lijmen zijn gelijmd.
Onze voorkeur en advies ligt dan ook bij een droogvrieskamer, waarbij het gehele object voor een periode van twee weken in een kamer wordt geplaatst waar de temperatuur lager is dan - 20° C. Deze methode doodt alle larven (ook in de eitjes), is niet schadelijk voor mens, (huis-)dier en milieu en tast uw kostbare antieke object verder niet aan!

Leer en laken:
Afhankelijk van de conditie van het leer en laken op (speel-)tafels, bureaus, secretaires, etc. geven wij er de voorkeur aan het te behouden. Wanneer behoud hiervan niet mogelijk is dan kan dit vervangen worden. Het kwalitatief hoogwaardige leer wordt opmaat gemaakt bij een leverancier uit Engeland. Hierbij is er een ruime keuze in kleuren en decoratieve sierranden mogelijk, met of zonder vergulding.

Beslag:
Niet functionerende sloten kunnen meestal weer werkend worden gemaakt. Ontbrekende sleutels worden bijgemaakt, waarbij wordt gelet op de stijlperiode van het meubel.
Scharnieren en speunen worden indien mogelijk hersteld, wanneer dit niet mogelijk is wordt er gezorgd voor een passende vervanging.
Voor meubels waarvan het originele beslag of delen hiervan ontbreken kunnen wij passend beslag zoeken of bij laten gieten. Hierbij werken wij samen met bedrijven in Nederland, Duitsland, Engeland en Frankrijk.

Glas en spiegel:
Is tijdens de verhuizing een glazen ruitje gebarsten of gebroken van uw antieke theekastje of dressoir? Of is de deur van de linnenkast te hard open of dicht gegaan waardoor de spiegel op de deur is gebroken? Ook hiervoor kunt u bij ons terecht en zorgen wij voor een passende vervanging.

Vergulding:
Bij het aanvullen van verguldingen wordt er bij de opbouw van de lagen gestreefd naar het gebruik van dezelfde kleuren, materialen en technieken als van het origineel.

Andere Restauratie Pagina's:
- Constructie
- Fineer
- Inlegwerk
- Snij-/lijstwerk
- Afwerking
- Reconstructies